Ajankohtaista

Yrityksen pikkujoulut ja joululahjat verotuksessa

Yritysten pikkujoulut on taas käsillä ja on aika taas miettiä ovatko pikkujoulut ja joululahjat verotuksessa vähennyskelpoisia?

Pikkujoulukulut ovat vähennyskelpoisia 

Tuloverolain mukaan henkilökunnalle järjestetyt pikkujoulut ovat verovähennyskelpoisia, mikäli seuraavat ehdot täyttyvät:

  • juhlat kustannuksiltaan ja järjestämistiheydeltään tavanomaisia ja kohtuullisia
  • juhla on suunnattu koko henkilökunnalle
  • juhlissa on ainoastaan yrityksen henkilökunta ja johto
  • juhla on työnantajan järjestämä ja työantajan määräämässä paikassa 
  • pikkujoulujuhlien kulujen kuitit toimitetaan kirjanpitoon

Yritys voi vähentää pikkujoulukuluina mm.  ohjelman, ruoka- ja juomatarjoilun, tilavuokran sekä yhteiskuljetuksen. Vähennysoikeus on sekä tuloverotuksessa että arvonlisäverotuksessa. 

Huomiona, että jos paikalla on henkilökunnan lisäksi mukana asiakkaita tai yhteistyökumppaneita, juhla ei olekaan pelkkä henkilökuntajuhla vaan osittainen edustustilaisuus. Muiden kun henkilökunnan osalta tuloverotuksessa  saa vähentää 50 prosenttia. Arvonlisäveron vähennysoikeutta näillä kuluilla ei ole. Onkin tärkeää, että juhlien osallistujat pystytään dokumentoimaan luotettavalla tavalla. 

Yrityksen pikkujoulut verotuksessa

Työantaja voi järjestää myös etäpikkujoulut verovapaasti 

Pikkujoulukulujen vähennyskelpoisuus koskee myös virtuaalisesti järjestettäviä tilaisuuksia. Työnantaja voi järjestää ruokien ja juomien toimituksen kotiin tai työntekijä voi hakea tarjoilut tietystä paikasta.

Etäosallistujille annetut ruoka- ja juomalahjakortit ovat puolestaan työntekijälle veronalaista palkkaa.

Joululahjojen verotus

Työantaja voi antaa myös henkilökunnalle joululahjan. Joululahja on verovapaa etu, kun sen arvo on korkeintaan 100 euroa ja lahjakäytäntö koskee koko henkilökuntaa.  Joululahja voi olla esimerkiksi herkkukori, esine, pääsylippu, palvelu tai yksilöity lahjakortti. Yksilöity lahjakortti tarkoittaa tietyn palvelun tai esineen ostamista tietystä paikasta. Verottaja tulkitsee lahjakortin verotettavaksi tuloksi, mikäli työntekijä saa vapaasti päättää mitä lahjakortilla ostaa.

Kaikki rahana tai rahaan verrattavana suorituksena annetut lahjat ovat aina työntekijälle palkkaa. Lahjat saa vähentää yrityksen tuloverotuksessa, mutta arvonlisäverojen vähennysoikeutta ei ole henkilökunnan joululahjoissa.

Lue lisää työntekijöiden virkistystoiminnasta ja lahjoista Verohallinnon sivuilta täältä.  

Deskjockeys on nyt osa
EMU Growth Partnersia.

Tästä pääset EMU Growth Partnersin sivuille: https://emu.fi