Ajankohtaista

Vuodenvaihde palkkahallinnossa vuonna 2022

Vuodenvaihde palkkahallinnossa tuo mukanaan paljon muutoksia. Olemme koonneet pienen muistilistan tärkeimmistä asioista vuodelle 2022. Tästä artikkelista löydät mm. ajankohtaiset tiedot työantajan sivukuluista ja muutokset  luontoiseduissa sekä verovapaissa korvausten määrissä. 

Verokortit 2022

Verohallinnolta saadut verokortit tulevat voimaan 1.2.2022. Noudamme palkanlaskentaan tiedot suorasiirtona, jolloin alkuperäisiä verokortteja ei tarvitse toimittaa meille.  Sen sijaan  muutosverokortit ja uusien työntekijöiden verokortit tulee vielä toimittaa.

Vapaaehtoinen yksilöllinen eläkevakuutus

Tiedot  työntekijälle otetusta vapaaehtoisen yksilöllistä eläkevakuutuksesta tulee ilmoittaa tulorekisteriin. Työnantajan maksamat vakuutusmaksut ovat verovapaata yhteensä enintään 8 500 euroon asti. Mikäli yrityksessänne on otettu työntekijöille yksilöllisiä eläkevakuutuksia, niin ilmoitathan siitä meille, niin teemme tulorekisteri-ilmoituksen.

Vuodenvaihde palkkahallinnossa: työnantajan sivukulut Palkkahallinnon luvut 2022

Verotusarvoja vuonna 2022

Kilometrikorvaus                                    0,46 € / km

Käyttöauton kilometrikorvaus        0,10 € / km 

Kokopäiväraha                                        45,00 € 

Osapäiväraha                                          20,00 €

Ateriakorvaus                                          11,25 €

Luontoisetuarvoja vuonna 2022

Vuodelle 2022 isoin muutos on, että vähäpäästöisten työsuhdeautojen verotusarvoa alennetaan 85 eurolla kuukaudessa vuosille 2022–2025. Muutos koskee autoja, joiden mitattu CO2-päästö on 1-100 g/km, mikä käytännössä tarkoittaa hybridi- ja kaasuautoja. Muita muutoksia vuonna 2022 on mm. seuraavissa luontoiseduissa. 

 • Ravintoedun verotusarvo            7,15 €
 • Ateriakustannusten enimmäismäärä (= lounassetelin nimellisarvo enintään) 11,30 €
  • Ravintoetua voi edelleen käyttää myös ruoan kuljetuskustannuksiin
 • Puhelinetu 20€
 • Autoetu:
  • Vähäpäästöisten työsuhdeautojen verotusarvoa alennetaan 85 eurolla kuukaudessa vuosille 2022–2025
  • Täyssähköauton edun arvosta vähennetään 170e/kk ja tämän lisäksi vielä täyssähköauton vapaasta autoedusta vähennetään 120e/kk. 
 • Asuntoetu: Arvot nousivat hieman 
 • Polkupyöräetu 1/12 vuotuisten pääomakustunnusten + muiden kustannusten määrästä. Lue lisää polkupyöräedusta täältä
 • Liikunta- ja kulttuurietu: verovapaata 400 € / vuosi.

Verohallinnon päätös verotuksessa noudatettavista luontoisetujen maksuperusteista löytyy kokonaisuudessaan Verohallinnon sivuilta.


Ay-jäsenmaksut ja ulosotot


Palkkakallinnossa tarkastetaan myös vuosittain ay-jäsenmaksujen ja ulosottojen perintä perusteet. Ensi vuodelle ulosoton suojaosuus nousee hieman ja se on suojaosuus on 23,20e/pv velallisen itsensä osalta ja 8,34e/pv velallisen elatuksen varassa olevan henkilön osalta. Vuodenvaihteessa uusia maksukieltomääräyksiä ei tarvitse välttämättä toimittaa palkanlaskentaan, mikäli velallisella ei ole muita muutoksia. 

Sen sijaan ay-jäsenmaksujen tilitysviitteet vuodelle 2022 tulee toimittaa vuoden alussa palkanlaskijalle. Jäsenmaksujen perintäprosentit saattavat myös muuttua vuodenvaihteessa. 

Työterveyshuollon Kela-korvaukset

Kela korvaa osan työterveyshuollosta aiheutuvista kustannuksista tilikausittain. Työnantajan tulee hakea korvausta Kelalta 6 kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, eli jos yrityksesi tilikausi on päättynyt 31.12, tulee korvaushakemus lähettää Kelaan viimeistään 30.6. mennessä. Lue lisää  korvattavista työterveyshuollon kustannuksista Deskjockeysin blogista.

Korvaushakemuksen pystyy tekemään Kelan verkkopalvelussa tai paperilla. Deskjockeysin palkka-asiantuntija on asiakkaidemme apuna palkkoihin liittyvissä kysymyksissä. Ole yhteydessä, jos sinulla on  työterveyshuollon korvaushakemukseen tai muuhun liittyviä kysymyksiä. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Deskjockeys on nyt osa
EMU Growth Partnersia.

Tästä pääset EMU Growth Partnersin sivuille: https://emu.fi