Ajankohtaista

Polkupyöräetu on verovapaa etu työntekijälle

Polkupyöräetu tuli voimaan vuoden 2021 alusta. Nyt onkin hyvä hetki jälleen muistutella tästä, sillä kesälomat on ohi ja työntekijät voivat vaikka hurauttaa sähköpyörällä toimistolle.   

Polkupyöräetu on verovapaa luontaisetu

Polkupyöräetu on verovapaata 1200e asti vuodessa. Polkupyörän hankintahinta jaetaan viidellä käyttövuodella, jolloin käytännössä työantaja voi ostaa työntekijälleen jopa 6000 euron arvoisen polkupyörän.

Polkupyöräedun voi järjestää eri tavoin. Työnantaja voi pidättää pyörän kustannukset työntekijän palkasta tai tarjota sen palkan päälle tulevana etuna. Edun järjestämistavalla ei ole vaikutusta edun verovapauteen.

TyEL:n työansioon puolestaan vaikuttaa se miten polkupyöräetu annetaan. Jos polkupyöräetu lisätään palkkaan, niin annetusta edusta TyEL-ansiota on edun veronalainen määrä. Jos  etu sisällytetään kokonaispalkkaan, on koko polkupyöräetu määrältään TyEL-ansiota riippumatta siitä, onko etu kokonaan tai osaksi verovapaata tuloa.

 

polkupyöräetu

 

Mitä polkupyöräetu tarkoittaa? 

Polkupyörä voidaan hankkia yrityksen omistukseen tai vuokrata leasing-palveluna. Polkupyöräetua sovelletaan ajoneuvolaissa määriteltyihin polkupyöriin eli se kattaa tavallisten pyörien ohella myös esimerkiksi sähköpyörät (max 25 km/h ja 250 W) 

Polkupyöräetuun hyväksytään myös polkupyörään kuuluvat varusteet, kuten valot, lukko, nastarenkaat ja kypärä. Polkupyöräedussa huolto- ja korjauskustannuksiksi on hyväksytty enintään 20 euroa kuukaudessa sitä alemmat todelliset huolto- ja korjauskustannukset.

Esimerkiksi: Polkupyörän hankintahinta on 3000e  ja pyöräilykypärän 100e.  Hankintahinta jaetaan viidellä käyttövuodella ja tähän summaan lisätään vuosittaiset huoltokustannukset (20x 12e) 240 euroa, jolloin polkupyöräedun arvoksi saadaan 860 euroa vuodessa (3100/5 + 240). Etu on siis kokonaan verovapaata, sillä sen arvo on alle 1200e/vuodessa.

On kuitenkin huomioitavaa, että jos työntekijällä on käytössä myös työsuhdematkalippuetu, niin työsuhdematkalipun ja polkupyöräedun verovapaa enimmäismäärä voi olla yhteensä 3400 euroa vuodessa.

Voit lukea lisää eri luontaiseduista  Verohallinnon sivuilta

Miksi työnantajan kannattaa hankkia polkupyöräetu työntekijöilleen? 

Polkupyöräedusta hyötyvät taloudellisesti sekä työnantaja että työntekijä. Työantaja säästää palkan sivukulut mikäli etu annetaan rahapalkan päälle. Työntekijän osalta ansiotulovero pienenee, kun osa palkasta saadaan verottomana etuna. 

Säännöllisellä liikunnalla on myös monia muita hyötyjä työntekijälle.  Työntekijä voi  paremmin, tekee parempaa tulosta ja myös sairauspoissaoloista johtuvat kustannukset vähentyvät.

Myös yrityksen imagon kannalta polkupyöräetu on hyvä tapa sitouttaa ja houkutella uusia työntekijöitä. Pyöräily on myös ilmastoystävällistä. Yritysten vastuullisuus on yksi tämän päivän tärkeimmistä puheenaiheista. Polkupyöräedulla voidaan myös vähentää pysäköintipaikkakuluja erityisesti keskusta alueella. 

Jäikö jokin mietityttämään?

Me tilitoimisto Deskjockeysilla palvelemme aina henkilökohtaisesti. Mikäli haluat tietää enemmän polkupyöräedusta tai muista luontaiseduista, ota yhteyttä ja sovitaan aika tapaamiselle! 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Deskjockeys on nyt osa
EMU Growth Partnersia.

Tästä pääset EMU Growth Partnersin sivuille: https://emu.fi