Ajankohtaista

Kotitalousvähennys 2022 – näissä kuluissa voit säästää

Kotitalousvähennys paranee vuonna 2022. Vuosina 2022 ja 2023 voit ostaa kotitalous-, hoiva ja hoitotyötä kotitalousvähennyksen avulla käytännössä 60 prosentin alennuksella. Saman alennuksen saat myös vuosina 2022–2027 aikana lämmitystapamuutosta, kun luovut öljylämmityksestä. Näissä molemmissa töissä vähennyksen enimmäismäärä nousee 3 500 euroon. Aikaisempina vuosina kotitalousvähennys on ollut 40% ja maksimimäärä 2250 euroa.  

Muiden remonttitöiden osalta kotitalousvähennys työn osuudesta säilyy ennallaan 40 prosentissa ja enimmäismäärä 2 250 eurossa.

kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys käytännössä 

Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyö sekä öljylämmityksestä luopuminen

  • Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 3500e/hlö. Omavastuu on 100e/hlö. 
  • Vähennyksen saa vain työn osuudesta. Voit vähentää 60 % työn osuudesta, kun olet ostanut työn yritykseltä.
  • Jos olet palkannut työntekijän, voit vähentää 30 % palkasta ja palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.
  • Kotitaloustöitä ovat mm. siivous, ruuanlaitto, vaatteiden huolto, pihatyöt. Voit vaikka helpottaa muuttoa tilaamalla muuttosiivouksen tai ostamalla läheiselle lahjaksi kotisiivouspalvelun. 

Muut remonttityöt

  • Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2250e/hlö. Omavastuu on 100e/hlö. 100 euroa vuodessa henkilöltä.
  • Voit vähentää 40 % työn osuudesta, kun olet ostanut työn yritykseltä.
  • Palkatun työntekijän osalta voit vähentää 15 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.
  • Muita remonttitöitä ovat mm. asuinrakennuksen huoneiden remontointi, omakotitalon sähkö-, putki- ja kaapelityöt sekä ulkorakennuksen maalaustyöt. 

Käy lukemassa verohallinnon sivuilta täältä tarkempi listaus mistä kaikista töistä vähennyksen saa. 

 

Miten kotitalousvähennystä haetaan?

Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Vähennys huomioidaan sinä vuonna, jolloin olet maksanut yrityksen laskun. Jos esimerkiksi työ on tehty loppuvuonna, mutta lasku tulee seuraavana vuonna, vähennys huomioidaan laskutusvuonna. 

Työn teettäjän pitää itse hakea kotitalousvähennystä verottajalta ja helpoiten se käy OmaVero-palvelussa. Työn tekevä yritys, esimerkiksi siivous- tai remonttifirma ei voi hakea vähennystä. Ilmoitusta varten tarvitset kuitin yritykseltä, josta ilmenee yrityksen Y-tunnus ja työn osuus laskun loppusummasta.

Voit hakea vähennystä heti ja ilmoittaa tiedot verokortille. Saat uuden muutosverokortin pienemmällä veroprosentilla, jossa on huomioitu kotitalousvähennys.

Voit myös ilmoittaa  kotitalousvähennyksen esitäytettyyn veroilmoitukseen, jolloin saat vähennyksen veronpalautuksena tai pienempänä jäännösverona vuoden lopussa.

Esimerkki kotitalousvähennyksestä

  • Teet sopimuksen kotisiivouspalvelusta. Maksat vuodessa 3000e siivouspalvelusta, joka on kokonaisuudessaan työn osuutta.  
  • Vähennyskelpoista työtä on 60 prosenttia, eli 3000*60% = 1800e. Tästä vähennetään 100e omavastuu, jolloin kotitalousvähennys on 1700e.  Omaksi osuudeksi jää 1300e. 

Lue myös miten työnantaja voi tarjota työntekijöille verovapaan polkupyöräedun käyttöön Deskjockeysin blogista

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Deskjockeys on nyt osa
EMU Growth Partnersia.

Tästä pääset EMU Growth Partnersin sivuille: https://emu.fi